Musiikkilukion lehtori Markus Luomala opiskelee kapellimestariksi Tukholmassa

Markus Luomala

Kaustisen musiikkilukion musiikin lehtori Markus Luomala aloitti opintonsa Tukholmassa jo ennen kuin tuli töihin musiikkilukioon. Opiskelu keskeytyi, mutta nyt työ ja opiskelu sujuvat yhdessä, sillä lento Kruunupyystä Tukholmaan tapahtuu helposti ja musiikinteoriaa voi opiskella myös sähköisesti. Vaikka järjestely on joustava, jotakin täytyy kuitenkin suorittaa myös paikan päällä.
”Tarvitaan orkesteri, ja ihmiset orkesteriin”, Luomala toteaa.

Suomessa voi opiskella kapellimestariksi Helsingin Sibelius-Akatemiassa, jonne otetaan vuosittain korkeintaan kaksi opiskelijaa. Luomala lähti kauemmas. Tukholmaan otetaan yleensä saman verran opiskelijoita, mutta tällä hetkellä kapellimestariksi opiskelee samalla vuosikurssilla Luomalan lisäksi kaksi muuta musiikkialan ammattilaista.

Kapellimestarin opintoihin kuuluu musiikinteoriaa, instrumentointia, kuoronjohtamista, orkestrointia, sovittamista, orkesterityöskentelyä ja johtamistekniikkaa. Vuorovaikutus orkesterin kanssa on tärkeää ja vaatii psykologian tietämystä. Täytyy oppia myös ymmärtämään ja tulkitsemaan partituuria, kehittää korvaa säveltapailun avulla, tutustua erilaisiin soittimiin ja tietysti soittaa itse mahdollisimman paljon. ”Monipuolisista opinnoista on paljon hyötyä myös nykyisessä työssäni musiikkilukiossa ja tavoitteena on, että osaaminen koituisi myös opiskelijoiden hyödyksi”. Luomalan mukana lukiolaiset ovatkin saaneet mahdollisuuden soittaa ja kehittyä korkeatasoisessa lukion kamariorkesterissa.

Kapellimestarin työ on Luomalan mukaan 90 % opiskelua. Hän itse kokee olevansa ikuinen opiskelija. Työssä kapellimestari vaihtaa paikkaa ja liikkuu työn mukana. Esitysten valmisteluissa ollaan mukana ja esityksen jälkeen lähdetään seuraavaan paikkaan. Oopperataloissa vakiokapellimestarin kontolle jää paljon organisointia ja kapellimestari on usein johtavassa asemassa. Luomala on ollut mukana Jorma Panula -akatemian toiminnassa ja juhannuksen jälkeen olisi tiedossa opiskelua sinfoniaorkesterin kanssa Bulgariassa.
Mihin kannattaa mennä, jos haluaa tulla kapellimestariksi?
”Riippuu henkilöstä ja taustasta, mikä on oikea reitti”, Luomala sanoo.
”Täältä lukiostahan voi vaikka aloittaa!”

Teksti: Anna Tastula

Kuva: Aino Huovio