Lapsuuden unelma-ammatti ei jäänytkään pelkäksi unelmaksi 

Kuva: Jarkko Laine/ Lainekuva

Äskettäin The Voice Of Finlandin voittanut Sussu Erkinheimo on opiskellut aikoinaan myös Kaustisella musiikkilukiossa. Lukioajoilta jäi parhaiten mieleen oikeastaan kaikki muu paitsi itse opiskelu.  

Erkinheimo kuvailee lukioaikaa elämänsä parhaiksi ja samaan aikaan huonoimmiksi vuosiksi. Elämä oli rankkaa ja dramaattista, mutta paljon hyvää on jäänyt mieleen, “Toisaalta voi olla, että aika on kullannut muistot”.  

Myös Erkinheimon opiskelu aikana Kaustisen musiikkilukiossa tarjontaa musiikinopintoihin oli paljon. Hän aloittikin paljon musiikkiopintoja lukiossa, kuten lauluopinnot. Ensimmäiset kaksi vuotta hän opiskeli klassista laulua ja myöhemmin kolmantena vuotena pop-jazz laulua. Ensimmäisenä vuonna Erkinheimo kävi myös saksofoni tunneilla, mutta lopetti ne myöhemmin.  

Erkinheimo haaveili myös aina musikaaliin osallistumisesta, mutta monesta syystä sekin jäi vain haaveeksi. Julkiset esiintymiset jäivät myös vähälle esiintymisjännityksen takia. Erkinheimo myös koki, että hän on huonompi ja ei osaa ja tämän takia esiintyminen oli vähästä. Koko lukiouran aikana julkisia esiintymisiä oli vain kaksi, taiteidenyössä sekä abivuonna bändi-illassa. 

Laulajan ammatti on ollut Erkinheimon haave jo lapsesta asti. Musiikki on aina ollut hänessä ja se on kuin sisäsyntyistä. Lapsuuden unelma on kantanut ihan aikuisiälle asti. Erkinheimo kävi kymppiluokalla korottamassa numeroitaan ihan vain sitä varten, että hän pääsisi musiikkilukioon opiskelemaan. Opinnot eivät kuitenkaan luonnistuneet ja Erkinheimo halusi keskittyä pelkästään musiikkiin, joten hän lähti Kauhajoelle kansanopistoon pop-jazz linjalle.  

Voittoon pääsy on ollut todella pitkä prosessi. Alussa lähettämästä ääninäytteestä on tultu pitkä matka, joka vei voittoon asti. Erkinheimo oli hakenut myös aiemmin The Voiceen muttei ollut päässyt mukaan ohjelmaa. Todellakaan ohjelmaan pääsy ei siis johdu siitä, että olisi huono laulamaan vaan joka vuosi ohjelman “hakukriteerit” ovat erilaiset.  

Todellisuudessa The Voice ei ole ns. Oikea laulukilpailu vaan tosi tv ohjelma, johon lisätään draamaa ihmisten mielenkiinnon ylläpitämiseksi ja se on hyvä muistaa. Monet ihmiset ajattelevat katsellessaan tv:tä, että tilanteet ovat ainutkertaisia, mutta todellisuudessa myös The Voicessa kohtauksia otetaan uudestaan ja jakson kuvaamiseen menee useita tunteja. Kaikki jakson laskelmoidaan todella tarkasti. 

“Toivon tulevaisuudelta juurikin sitä, että voisin kutsua itseäni oikeaksi laulajaksi”, toteaa Erkinheimo. Toiveena on löysätä kaikesta muusta työstä, jotta musiikkiin voisi keskittyä täysillä. Oikeita suhteita ja yhteistyökumppaneita olisi tärkeä saada, jotta saisi kuuluvuutta ja ammatillisuutta. Toki olisi hienoa, että saisi tehdä omaa musiikkia ja ihmiset tulisivat sitä keikoille katsomaan. Musiikki on tulevaisuudessa siis ensimmäinen prioriteetti.  

Haastattelu: Laura Ventilä ja Otto Peltoniemi 

Kirjoitus: Lilli Mikkonen 

Advertisement