Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin muusikoiden haastattelu 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri oli konsertoimassa musiikkilukiolaisille Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa perjantaina 10.9. Konsertissa he esittivät “Salonkylän Sibeliuksen” eli kaustislaisen säveltäjä ja pelimanni Wiljami Niittykosken tuotantoa. Ennen konsertin alkua pääsimme haastattelemaan kahta orkesterin muusikkoa, viulisti Maria Pulakkaa ja sellisti Janne Virkkalaa. He ovat myös musiikkilukion alumneja. 

Kuka olet ja milloin valmistuit musiikkilukiosta? 

Minä olen Janne Virkkala ja valmistuin Kaustisen musiikkilukiosta vuonna 1986. 

Minä olen Maria Pulakka. Minun piti valmistua 1984, mutta pidin välivuoden, koska lähdin Kokkolaan opiskelemaan orkesterimuusikon koulutuslinjalle. 

Mikä sai sinut lähtemään Kaustisen musiikkilukioon? 

Tähän kysymykseen molemmilta tuli sama vastaus. He olivat kaustislaisia ja harrastuneisuus musiikkiin oli syynä hakeutua nimenomaan musiikkilukioon. 

Minkälainen vaikutus musiikkilukiolla on ollut musiikilliseen uraasi? 

Janne: Musiikkilukio antoi hyvät mahdollisuudet harjoitella soittamista, pystyi valita aika vähillä aineilla. En itse kirjoittanut mitään reaaliaineita. Muistan, kuinka harjoittelin enemmän lukiossa kuin sitten, kun lähdin Sibelius-Akatemiaan. Käytin kaikki vapaatunnit luokassa harjoitellen soittoa. Aikaa oli tavattoman paljon Akatemiassa ja meni aikaa saada harjoittelurytmi samanlaiseksi kuin se oli ollut lukiossa.  

Maria: Musiikkilukion oleminen Kaustisella vaikutti omaan musiikkitaustaan jo ennen lukion alkua. Musiikkilukio oli helppo valita, koska näki kaikki tapahtumat, Kansanmusiikkifestivaalit ja kamarimusiikkiviikot, missä lukiolaisetkin saivat olla mukana. Näki, kuinka iso vaikutus musiikkilukiolla oli Kaustisella.  

Onko pelkkä myytti, että Kaustisen musiikkilukiosta ei voi lähteä kuuntelematta jazzia? 

Maria: Jazz ei ollut vielä meidän aikaan soittolistalla. Soitot painottui paljon klassiseen musiikkiin. Opettajat olivat klassisen musiikin huipputekijöitä. Vuosittain pidettiin salonkitanssiaisia, jossa soitettiin kaikenlaista salonkimusiikkia kuten wienervalsseja. Siellä tansseissa  soitinvalikoima oli todella laaja. 

Janne: Klassista ja kansanmusiikkia tuli soitettua eniten. Olihan siellä toki myös rockbändejä ja muita. 

Kerro joku ikimuistoinen juttu mikä on jäänyt mieleen musiikkilukio vuosilta. 

Maria: Se tuli mieleen, kun soitimme yhdessä pianotrioja. Muutenkin kaikki yhteismusisointi ja yhteishenki. Useat kulkivat villasukat jalassa. Silloin kaikki oli yhtä isoa ryhmää, kuten on varmaan nykyäänkin. Kamarimusiikkiviikot ja konsertit. 

Janne: Se, kun kamarimusiikkiviikoilla pääsi soittamaan ammattimuusikoiden kanssa, kuten Järvelän Mauno ja Kankaan Timo. Heidän kanssaan oli hieno kokemus päästä soittamaan upeita teoksia. 

Viulisti Maria Pulakka ja sellisti Janne Virkkala 
 

Haastattelijoina toimivat Iiris Viitanen ja Kasperi Järvenpää