Henrik-musikaalille toinen mahdollisuus

Kaustisen musiikkilukiossa vuosittain järjestettävä musikaali on monelle yksi kevään ja koko lukuvuoden kohokohtia, johon valmistaudutaan antaumuksella heti syksyn ensimmäisistä kouluviikoista lähtien. Viime keväänä esitettäväksi kaavailtu Henrik-musikaali jouduttiin koronan vuoksi perumaan, mutta sille päätettiin antaa tänä lukuvuonna uusi mahdollisuus.

Rakkaustinen selvitti, miten jo toista vuotta työpöydällä olevan musikaalin harjoitukset etenevät ja miten syksyllä tapahtuneet muutokset työryhmässä vaikuttavat projektiin.

Henrik-musikaalissa pääosia esittävät Henna Passoja ja Touko Kentala. Kuva: Nea Luomala

Henrik on tarinaltaan 1900-luvun alkupuolelle sijoittuva kaustislainen musikaali, joka kertoo papintyttären ja köyhän runoilijan rakkaustarinan. Musiikin vuonna 1997 Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kantaesitettyyn musikaaliin on säveltänyt lukion nykyinen opettaja Ville Ojanen.

Roolit musikaalissa jaettiin jo viime vuonna, mutta syksyllä pakka meni uusiksi, kun ohjaaja ja osa näyttelijöistä vaihtuivat. Pääosissa nähdään kuitenkin alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti 3. vuosikurssilainen Henna Passoja sekä viime keväänä lukiosta valmistunut Touko Kentala.

Musiikkiteatterin uusi ohjaaja Tanja Kupiainen kertoo kuluneen syksyn olleen jännittävää, mutta myöskin innostavaa aikaa.

– Oli haastava tilanne hypätä ohjaajaksi esitykseen, jonka parissa toinen ohjaaja on jo työskennellyt. Minun tapani tehdä teatteria on hyvin fyysinen ja käsittelen tekstiä erilaisella tavalla kuin aikaisempi ohjaaja.

Harrastajateattereita pitkään ohjanneella Kupiaisella oli ennalta kokemusta musikaalien ohjaamisesta vain vähän, mutta Henrikin tarina vei mennessään.

– Tekstin takia uskalsin vastata kyllä, kun ohjaamaan pyydettiin.

Kupiaisen mukaan musikaalin teksti on kokonaisuutena äärimmäisen kiehtova ja ihanaa vanhaa kieltä.
– Vanhan kieliasun halusin säilyttää, mutta samalla muokkaan tekstiä oman näköiseksi, Kupiainen kertoo.

Hänen ohjauksessaan tarina ja musiikit pysyvät ennallaan, mutta esitys muuttuu aiempaa fyysisemmäksi. Syksyn aikana käynnistyneet harjoitukset ovatkin sisältäneet paljon fyysisiä harjoitteita.

Ohjaaja Tanja Kupiainen (vas.) ohjeistaa Henna Passojaa. Kuva: Nea Luomala

– Oppilaat ovat lähteneet heittäytymään älyttömän hienosti, vaikka totta kai tällainen muutos sekoittaa pakan myös heillä. Ohjaajan muuttuessa myös ryhmä joutuu muotoutumaan sen mukaan ja osin myös muuttamaan aiemmin opeteltuja asioita.

Ohjaajan mukaan asioita helpottaa suuresti se, että esityksen valmistelu on aloitettu jo viime lukuvuonna. Monet roolit säilyivät ennallaan, mutta mukana on myös uusia kasvoja

– Tarina itsessään oli valtaosalle opiskelijoista tuttu, joten olemme voineet keskittyä täysillä fyysisiin harjoituksiin. On hienoa päästä työskentelemään näin innokkaan ryhmän kanssa, Kupiainen kiittää.

Henrik-musikaalin ensi-ilta lauantaina 24.4.2021 klo 16 Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa.

Haastattelu: Helena Koivusalo
Teksti: Jenniina Ylikopsa